28/6/13

Be Be Serious - One

Επάνω σε πλοίο με είχε βρει εκείνη η μέρα στις αρχές του Σεπτέμβρη του ‘97, όταν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ μας έδινε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τόση ήταν η χαρά που εξάπλωσε αυτή η ανάληψη τιμής και ρεσπόνσιμπιτης, που έπαιρνες όρκο ότι οι Μινωικές Γραμμές είχαν ξεμείνει από βαρύ μαζούτ και έκαιγαν παπαρούνες στα δρομολόγιά τους. Και ακολούθησαν προϋπολογισμοί μπαλκόνια, αντιτρομοκρατικά μπαλόνια, στέγαστρα μπουλόνια, δίκυκλα για χύμες, ακίνητα στο χύμα και μια χώρα χειμαδιό. Γουστάραμε όμως, κάτι η διεθνιά, κάτι το brand name, ήταν ένα πανεθνικό καβλάντισμα από τα λίγα. Από την ημέρα που ξέσπασε η όλη ιστορία με την ΕΡΤ, δεν έπαψε να μου ‘ρχεται εκείνη η περίοδος στο νου. Δεν ξέρω ποιος και πώς ξεκίνησε το trend, ωστόσο η ιδέα απόκτησης μιας ραδιοτηλεόρασης στα πρότυπα του BBC εξαπλώθηκε γρηγορότερα από τριχομονάδα ρασταφόρου χίπισσας και έφτασε να διαγγέλλεται από κοτζάμ πρωθυπουργό εν είδει εθνικού οράματος. Είχε προηγηθεί βέβαια το συστηματικό ψηστήρι στα τουίτερ από ορδές παντογνωστών, τους οποίους μπορείτε πια να βρείτε με λίγο ψάξιμο να πανηγυρίζουν για τη δικαίωσή τους, για τα νέα μπαλόνια και τις νέες χύμες που έπονται.
Όχι πως με τσίγκλησαν σε σημείο να διακόψω τη σχεδόν ετήσια χειμερία νάρκη μου...

- στα στενά σε μουρμουρίζω -
Σύμφωνα με τον ωρυόμενο διαδικτυακό σχολιαστή, το BBC έχει μόλις δύο κανάλια, τρεις ραδιοσταθμούς και καμιά πεντακοσαριά άτομα προσωπικό, ξεμπροστιάζοντας τον γιγαντισμό της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. Συμπάσχω, παρά το παραφούσκωμα: Για την ακρίβεια, το τηλεοπτικό BBC εκπέμπει δύο μονοκάμερα κανάλια σε live streaming, με το ένα να δείχνει το Μπιγκ Μπεν και το δεύτερο τον Τάμεση επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Αυτά άλλωστε είναι τα μόνα ενδιαφέροντα του μέσου Άγγλου - πότε θα πάει η ώρα για
tea time και το αν θα βγει η προφητεία και γεμίσει το ποτάμι μπύρα. Ένα τρίτο κανάλι τίθεται εν λειτουργία σε έκτακτες περιπτώσεις, με τους κωδικούς ξεκλειδώματος της συχνότητάς του να φυλάσσονται στις υπόγες της MI5 και να αλλάζουν κάθε μήνα μαζί με αυτούς των πυρηνικών όπλων. Εκπέμπει μόνο για να μεταδώσει τα διαγγέλματα της βασίλισσας, καθώς και έπειτα από νίκες της εθνικής Αγγλίας επί της Γερμανίας για τις δηλώσεις των παικτών, του προπονητή και του Γκάρι Λίνεκερ. Στη δεύτερη περίπτωση - προφανώς λόγω εξαιρετικής σπανιότητας - το πρόγραμμα παρατείνεται με νέο πανηγυρικό διάγγελμα της βασίλισσας και ένα ντοκιμαντέρ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Μάχη της Βρετανίας. Τέλος, ένα τέταρτο κανάλι δείχνει μια φωτογραφία με ένα θλιμμένο γατάκι που στέκεται στα πίσω πόδια, για να ανεβαίνει ο μέσος όρος τηλεθέασης.

αυτό

Σε ότι αφορά στο ραδιόφωνο τα πράγματα είναι απλούστερα. Συνολικά έχουμε δύο σταθμούς Πανβρετανικής εμβέλειας, με τον έναν να παίζει τα άπαντα των Beatles και των Stones - πλην του Gimme Shelter μετά από σχετική τροπολογία του αντιμεταναστευτικού νόμου - και τον δεύτερο ειδήσεις και κρίκετ στα Πακιστανικά. Οι δύο περιφερειακοί σταθμοί, ο ένας στη Γλασκώβη και ο άλλος στο Μάντσεστερ, μεταδίδουν μόνο τον καιρό της κάθε περιοχής. Αποτελούνται από ένα μικρόφωνο που κρέμεται από το παράθυρο του Δημαρχείου και ο κάθε ακροατής μπορεί να ακούσει αν βρέχει ή αν φυσάει και να βγάλει αμερόληπτος τα συμπεράσματά του. Ο συντονισμός του προγράμματός τους γίνεται από τα κεντρικά του Λονδίνου και ως εκ τούτου δεν απασχολούν προσωπικό. Για του λόγου το αληθές, το BBC έχει συνολικά τρεις υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του παιδιού που κρατάει την κάμερα μπροστά από τη φωτογραφία της γάτας. Ο ένας και μοναδικός εξωτερικός συνεργάτης, φέρει την ευθύνη πλυσίματος, σιδερώματος, διπλώματος και παράδοσης των Διαγγελματικών Γαντιών στη βασίλισσα και πληρώνεται με μία πίντα κατσικίσιο γάλα ανά σιδέρωμα. Για δημοσιονομικούς λόγους, τα γάντια έχουν να αλλαχτούν από το 1976. Για να μην φαίνεται το κιτρίνισμά τους, τα περνούν ανά εξάμηνο με μια στρώση Βιβεχρώμ τόνου #f9f5f5.

γιατί το #f9f5f6 λαμπυρίζει

Βάζω τα σοβαρά μου και παίζω και μαθαίνω με τον άβακα: BBC One, Two, Three και Four (και τουέντι φορ βερίκοκο), δύο παιδικά κανάλια - τα CBBC και CBeebies, το ειδησεογραφικό BBC News, το BBC Parliament της Βουλής και τα δύο υψηλής ευκρίνειας - BBC One και Two HD. Ακόμα, το σκωτσέζικο BBC Alba που μεταδίδει πρόγραμμα στην γαελική διάλεκτο - σαν να λέμε Τεμέτερον Τσάνελ: το κανάλι για τον Πόντο με σήμα τον κεμεντζέ και παρουσιαστή τον Γιώργο Τραπεζανίδη να απειλεί «αν δεν με τερέψεις, chέζω και τσιλντεύω σε». Στο σύνολο, έντεκα εγχώρια, δημόσια κανάλια. Σε αυτά προστίθεται και το BBC World News που εκπέμπει παγκοσμίως και ανήκει στο δημόσιο βραχίονα επιχειρήσεων του BBC, για να συμπληρωθεί μια ντουζίνα. Μια στάση εδώ, να με κοιτάζεις τάχα πως με λογαριάζεις…

…για να πάρουν σειρά τα μπόλικα, ιδιωτικά κανάλια του BBC. Μην τρίβεις τα μάτια σου και καθάριζες κρεμμύδια, καλά διάβασες, ιδιωτικά και μάλιστα μπόλικα. Πρόκειται για σταθμούς που εκπέμπουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων η λειτουργία μπορεί να εξαρτάται από τα διαφημιστικά έσοδα και τα συμβόλαια μετάδοσης, το στήσιμό τους ωστόσο χρηματοδοτήθηκε από τα δημόσια ταμεία του BBC. Έτσι για παράδειγμα, το BBC America, εκπέμπει στις Ηνωμένες Πολιτείες και προβάλλει προγράμματα που δεν μπορεί να μεταπωλήσει είτε αυτούσια είτε ως δικαιώματα διασκευής στα άλλα Αμερικανικά δίκτυα, καθώς  επίσης και σειρές που αγοράζει από άλλα Βρετανικά κανάλια. Κοντολογίς, ο Βρετανός πλήρωσε για να κάνει επιχειρηματικά ανοίγματα το δημόσιο, ώστε να βλέπει ο Τεξανός Dr Who και να μεταλαμπαδεύεται το Βρετανικό πνεύμα στους αδελφούς γιάνκηδες. Κατ’ αντιστοιχία, σαν να έστηνε ένα ιδιωτικό η ΕΡΤ στην Κύπρο και να αγόραζε τα άπαντα του Χάρη Ρώμα από τον Αντέννα για να εκπολιτιστούν οι αδερφοί Κυπρίοι. Και όλα αυτά από το δικό σου υστέρημα. Δεν θα σε χαλούμι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα BBC Canada και BBC Indonesia, για την υπόλοιπη υφήλιο το BBC Entertainment, ενώ για πιο εξειδικευμένες καταστάσεις υπάρχουν τα παγκόσμιας εμβέλειας CBeebies και BBC Kids, το BBC Knowledge, το BBC Lifestyle, χωρίς να παραβλέπουμε και τη διεθνή εκδοχή του BBC HD. Και ξαναγυρνάμε στο Νησί, όπου είχαμε διακόψει το μέτρημα στην πενιχρή δωδεκάδα. Στα επιχειρηματικά ανοίγματα του κολοσσού λοιπόν, περιλαμβάνεται και η συνιδιοκτησία μιας ακόμα δεκάδας εγχώριων καναλιών (όπως το αγαπημένο μου Yesterday που είναι τίγκα στα ντοκιμαντέρ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) που προβάλλουν κατά βάση παλιότερες παραγωγές του BBC. Στήνει δηλαδή η ΕΡΤ πεντέξι ιδιωτικά κανάλια, παίζει κονσέρβες από το αρχείο της και τσιμπάει αφενός διαφημιστικά έσοδα και αφετέρου μερίδια τηλεθέασης από τους Μπόμπολες. Μεγαλοφυώς σατανικό; Προφανώς. Αναμένω λοιπόν να στηθεί μια δημόσια ραδιοτηλεόραση στα πρότυπα του BBC όπως εξαγγέλλεται, που θα τη φέρνει έτσι πισώπλατα στους ιδιώτες καναλάρχες. Πόσες ώρες αντέχεις να οδύρεται ο Πρετεντέρης στον αέρα; Πόσο μπορούν να βαθύνουν ακόμα οι ρυτίδες της Όλγας; Πόση μαύρη μελάνη σηκώνει το πρωτοσέλιδο του Έθνους; Τι ώρα θες να ξυπνήσω;

μουνάς ακόμα γελάκι

Εντελώς εκ παραδρομής, χάλασα ακόμη και την ειδυλλιακή εντύπωση ενός BBC χωρίς διαφημίσεις. Γιατί μπορεί τα δημόσιά του κανάλια να μην τις παίζουν, είναι όμως φίσκα τα ιδιωτικά του. Δυο προτάσεις κόλαφος για όσους υποστηρίζουν ότι η κάθε παράγραφος αυτού του ιστολογίου είναι σαν σεντόνι.

Στα ερτζιανά θα αναφερθώ συνοπτικά, γιατί έτσι: Δέκα ραδιόφωνα πανεθνικής εμβέλειας, άλλα έξι στα κατά τόπους διοικητικά διαμερίσματα και ακόμα σαράντα τοπικοί σταθμοί σε διάφορες περιφέρειες. Σύνολο 56 - όσες και οι μπούκλες της Σίρλεϊ Τεμπλ. Μα και να θες δεν υπάρχουν τόσα τραγούδια να παίξεις, τόσα λόγια να πεις, δεν έχω ήχο, δεν έχω υλικό και τι γυρεύω εγώ σ’ αυτούς τους βάλτους. Και αν σε κούρασε ο τόσος πλούτος, κρατήσου: Το BBC τυπώνει 40 περιοδικά - από μουσικά, γκουρμέ και κηπουρικής μέχρι κοριτσίστικα αλά Σούπερ Μανίνα - ενώ έχει και έναν εκδοτικό οίκο εκεί χάμω για να εκδίδει βιβλία. Πες μου λοιπόν, πόσο σε ψήνει ότι ο νέος ελληνικός φορέας θα είναι στα πρότυπα του BBC, όταν κλείνει το ένα και μοναχικό έντυπο που εξέδιδε;

ναι, θέλω την αναπαραγωγή 
της σαλαμάνδρας και σε αφίσα

- και μπροστά απ' τους κολασμένους περνάω -
Γίνεται αντιληπτό πως όλο αυτό το οικοδόμημα είναι αδύνατον να απασχολεί μια χούφτα νοματαίους συν τον Τζέιμι Όλιβερ όπως αφήνεται να εννοηθεί τελευταία. Φαντάσου μια Ηγουμενίτσα δημόσιους υπαλλήλους και δεν θα απέχεις πολύ. 23 χιλιάδες μόνιμο προσωπικό εργάζεται στο BBC - και να ήταν μόνο αυτοί. Πέρσι το Δεκέμβρη, ξέσπασε σκάνδαλο όταν η έκθεση της Επιτροπής Δημόσιου Μισθολογίου αποκάλυπτε ότι το BBC δήλωνε 25 χιλιάδες εξωτερικούς συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και τα ονόματα πολλών καλοπληρωμένων παρουσιαστών που έβγαιναν κάθε μέρα στο γυαλί. Από την είδηση κρατάμε δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι το BBC δήλωνε μπόλικους μονιμάδες του ως εξωτερικούς συνεργάτες, επιτρέποντάς τους να φοροδιαφεύγουν - εικόνα ελαφρώς ασύμβατη με αυτή ενός άμεμπτου, αδιάφθορου φορέα. Δεύτερον, ότι πλην των παρανόμως δηλωμένων ως τέτοιοι, οι πραγματικοί εξωτερικοί του συνεργάτες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, ανεβάζοντας τους μισθωτούς του BBC σε δύο Ηγουμενίτσες.

το συνεργείο του BBC 
που κάλυψε το Τουρνουά Σκακιού Ορχομενού

Όσο για τα ψιχία με τα οποία αμείβονται, κάθε τόσο κάνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Παρά τις εξαγγελίες για περικοπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει (και αυτή) τη χώρα, καμιά 15αριά εξακολουθούν να εισπράττουν πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως και καμιά δεκαριά πάνω από εκατομμύριο. Ο Γκάρι Λίνεκερ για παράδειγμα παίρνει 2,5 εκατομμύρια για να παρουσιάζει την (κατά τι φτωχότερη ελλείψει Άλκη Πασαλίδη) βρετανική εκδοχή της Αθλητικής Κυριακής, όσα και ο αγαπημένος όλων Jeremy Κλάξον του Top Gear. Και μιας και μου τα έχουν κάνει πλανήτες τελευταία με τη γκρίνια τους οι αμαξοκάγκουρες επειδή το πρόγραμμα της ΕΡΤ δεν παραδειγματίζεται από εκπομπάρες τύπου Top Gear, μια απορία: Θα εξακολουθούσαν να διαμαρτύρονται αν ο παρουσιαστής μιας αντίστοιχης δημόσιας ελληνικής εκπομπής έπαιρνε 200 χιλιάρικα (για να είμαι μετριοπαθής) για 7-8 εκπομπές το χρόνο; Αναμφίβολα. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε τελικά.

δύο χρόνια ελληνικό Top Gear

Προ διμήνου προκλήθηκαν νέες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη ότι διευθυντικό στέλεχος θα αποζημιωθεί με 950 χιλιάδες ευρώ μετά την απομάκρυνση από το πόστο του, παρά το προς θέσπιση όριο των 180 χιλιάδων. Τίποτα το καινούργιο στον κόσμο του BBC, για τον οποίο οι αποζημιώσεις αποτελούν έναν από τους συχνότερους δημοσιοσχετίστικους μπελάδες. Πώς θα μπορούσε να τους αποφύγει άλλωστε, όταν τα τελευταία τρία χρόνια έχει πληρώσει για μόλις 10 διοικητικά στελέχη αποζημιώσεις της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και με ιστορίες να πλανώνται για άλλα που επιδιώκουν την απόλυσή τους. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Διευθυντής του BBC, Λόρδος Πάτεν, δήλωνε ότι «δεν επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση πως σπαταλάμε τα χρήματα του κόσμου σαν να ήταν ρευστό από μηχανήματα ανάληψης». Για να συμπληρώσει: «Το BBC είναι χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Και αυτό τελειώνει σήμερα.» Εντάξει, με τσακώσατε. Το τελευταίο το ξεσήκωσα από άλλο μιλόρδο.

συν Jobseeker's Allowance

- κράτα για το τέλος το πιο ψυχρό σου βλέμμα -
Σε ποια όμως χρήματα, ποιου κόσμου αναφέρεται ο κυριούλης; Του Όμορφου Κόσμου; Του Εμείς και ο Κόσμου; Του Νέου Κόσμου; Σιγά μην χρεωθεί και το Κουκάκι με τις σπατάλες τους. Κάνε μια βόλτα στο διαδίκτυο και μην παραξενευτείς αν το διαβάσεις και αυτό. Είναι η αρένα των μπιμπισολάγνων, εκεί όπου προσφέρουν σοφτ πορν τσιτσιδώματα από κάθε μανδύα αξιοπρέπειας για να εξοικονομήσουν ένα Ντάβιντοφ Σλιμ το μήνα. Τόσο απεχθάνονται αυτό το τετράευρω του μηνιάτικου ανταποδοτικού τέλους, που κάνουν το μαζικότερο όργιο της πιο ξιπασμένης μιλφάρας που έχεις κατεβάσει ποτέ, να μοιάζει με ώρα πλαστελίνης νηπιαγωγείου μπροστά στη φαντασία τους. Τα ωραιότερα που σου ‘χω αγορασμένα μαργαριτάρια, από αυτά που στο βυθό είναι κρυμμένα: Στους Άγγλους δεν επιβάλλεται τέλος, αν επιβάλλεται είναι μηδαμινό, είναι προαιρετικό και αν δεν το καταβάλλουν απλά τους κλειδώνουν το BBC από το ψηφιακό μπουκέτο, το πληρώνουν μόνο όσοι έχουν σταθερό τηλέφωνο από τη δημόσια εταιρία τηλεπικοινωνιών ΒΤ καθώς και ο Μπίρλας παιδιά, ο Μπίρλας.

Όπως θα απαντούσε και ο πρόεδρος, εντάξει θέλουμε δεν θέλουμε κι εμείς και αυτοί ύστερα μετά εμείς αφού είπαμε αυτό που θέλουμε. Στην καθομιλουμένη, εκείνοι που δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για το ανταποδοτικό τέλος είναι οι θιασώτες του BBC, καθώς ήταν εκείνο για το οποίο πρωτοεφαρμόστηκε η δημόσια χρηματοδότηση ραδιοτηλεοπτικού φορέα το 1927. Η καινοτομία αυτή που έφερε την επονομασία «Άδεια Ραδιοφώνου», υιοθετήθηκε αργότερα και από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα πλέον ονομάζεται “TV Licence” (ελληνιστί «Άδεια Τηλεόρασης»), πληρώνεται σε ξεχωριστό λογαριασμό (και όχι ενσωματωμένη σε κάποιον άλλο λογαριασμό, πράγμα που θα ήταν άλλωστε ελαφρώς δυσεφάρμοστο μιας και η Βρετανία δεν διαθέτει ούτε δημόσια Τηλεφωνία, ούτε δημόσια Ύδρευση, ούτε δημόσια Ηλεκτροδότηση) και κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό το διόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο ποσό των 145,50 λιρών (170 ευρώ) για τις έγχρωμες συσκευές και 49 λιρών (57 ευρώ) για τις ασπρόμαυρες. Το τελευταίο προφανώς τους έχει ξεμείνει από την εποχή των Μόντι Πάιθον και συνεχίζουν να το αναγράφουν ως χωρατό, αλλά μην προσπαθήσεις να ανταποδώσεις τον χαβαλέ παίζοντας με το saturation της τηλεόρασης γιατί θα σε αρχίσουν στο fish slapping.


Αν είσαι τυφλός, σου κάνουν ένα μισοτιμής σκόντο (85 ευρώ) - και για να μην αρχίσεις καφριλίκια τύπου δεν βρίσκω το δρόμο για το Ταχυδρομείο, μπορούν να σου στείλουν το λογαριασμό και σε Μπράιγ αλλά και σε cd ήχου. Αφήγηση, Κώστας Μυλωνάς. Γιατί μπορεί να μην τη βλέπεις, αλλά μπορείς να τη χαϊδεύεις - και μιας και η φαντασία ανήκει στην εξουσία όπως θα σου ‘λεγε και ο Παύλος, θα σε χρεώσει. Χαράς ευαγγέλια βέβαια αν καταφέρεις να γεράσεις και να χωρέσεις 75 κεράκια στο μάφιν σου. Αυτομάτως απαλλάσσεσαι από το τέλος και μπορείς να κλάψεις δωρεάν για τις ομορφιές της εξοχής που δεν μπορείς πια να χαρείς ελέω αρθριτικών και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βλέποντας το Escape To The Country για τα υπόλοιπα 5 χρόνια της ζωής σου - και αυτό αν δεν έχει πέσει το μέσο προσδόκιμο ζωής από το 2010.

now sit on this and swivel, suckers

Συνοψίζοντας, ακόμα και οι τυφλοί πληρώνουν υψηλότερο τέλος σε μια χώρα εξαπλάσιου πληθυσμού από αυτή του ιθαγενή αγγλόφιλου. Ο οποίος προφανώς δεν χρειαζόταν τη μετάφραση στο “TV Licence” που παράθεσα παραπάνω, της οποίας η αναγραφή ωστόσο είχε συγκεκριμένο λόγο. Σύμφωνα λοιπόν με τη Βρετανική Νομοθεσία «απαιτείται η κάλυψη από Άδεια Τηλεόρασης για την παρακολούθηση ή μαγνητοσκόπηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από οποιαδήποτε συσκευή ενώ μεταδίδονται από την τηλεόραση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, ψηφιακά κουτιά και συσκευές εγγραφής Blu-ray/DVD/VHS». Το παρατήρησες; Πουθενά δεν αναγράφεται η λέξη BBC. Η άδεια δεν ονομάζεται BBC Licence. Κάτι τρέχει εδώ.

ἱκτηρίοις κλάδοισιν ἐξεστεμμένοι;

Αυτό που τρέχει, είναι ότι ο Άγγλος δεν πληρώνει τέλη για να βλέπει μόνο τον δημόσιό του φορέα, αλλά για να έχει δικαίωμα στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που του παρέχει το κράτος ως δημόσιο αγαθό. Κατά συνέπεια πληρώνει για τη λειτουργία όλων των τηλεοπτικών καναλιών και όλων των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπονται ανά την επικράτεια, ακόμα και αν δεν τους λαμβάνει. Τα χρήματα προφανώς και καταλήγουν εν τέλει στο BBC, γιατί είναι ο δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης της χώρας. Ο Άγγλος γνωρίζει όμως ότι ακόμη και αν κάποια μέρα φαλιρίσει το BBC υπό το βάρος της αβάσταχτης αυταρέσκειάς του, θα εξακολουθεί να πληρώνει για να βλέπει το Coronation Street του. Γνωρίζει ότι ακουμπά 170 ευρώ και για να ακούει ο Φοκλαντέζος φολκ μέταλ από τον ιδιωτικό Falkland Rock, ξεχασμένος εκεί, 12 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο. Φροντίζουν και του το υπενθυμίζουν, μιας και όταν θα προσπαθήσει να δει ζωντανά το πρόγραμμα του ιδιωτικού ITV στον υπολογιστή του, θα πεταχτεί πρώτα ένα παραθυράκι που θα τον ρωτά αν έχει πληρώσει Άδεια Τηλεόρασης. Πες μου, πόσο θα σου κακοφαινόταν αν σου έλεγε το Star ότι δεν θα δεις Ράνια Τραγόμαλλου αν δεν πληρώσεις το τέλος σου; Μέχρι και τα παιδιά σου θα έβγαζες στα τρένα να πουν τα κάλαντα Ιούνη μήνα για να το εξοφλήσεις.

και παίχτο όπως θες

Προς το παρόν όμως δεν διατρέχει κανείς τέτοιο κίνδυνο. Μιας και στην Ελλάδα το τέλος θεσμοθετήθηκε δια νόμου να αφορά μονάχα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι «Υπέρ ΕΡΤ» και όχι «Τηλεόρασης», «Δικτύου», ή κάτι άλλου παρεμφερούς όπως στην Αγγλία. Ή όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ο Γερμανός που βαράει σε όλους τα τέλια τελευταία, δεν έχει “ARD Beitrag” αλλά “Rundfunkbeitrag” που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Τέλος Αναμετάδοσης» (αλλά και ως «στραβοχυμένος τραχανάς» - ναι, τέτοια είναι η ομορφιά της Γερμανικής γλώσσας). Εκείνοι όμως είναι κουτόφραγκοι. Γιατί άλλωστε να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι και οι συχνότητες των ιδιωτών του ανήκουν; Γιατί να μην έχει κάπου να πιαστεί να επιχειρηματολογήσει αφού δεν θέλει να τη βλέπει τη ρημάδα τη θαλάσσια χελώνα; Γιατί να τον απασχολεί που οι άδειες χρήσης συχνοτήτων των ιδιωτικών καναλιών έχουν αφεθεί απλήρωτες επί χρόνια; Αφού όμως αποφάσισε να βαδίσει στα χνάρια του BBC, όχι απλά θα ανεχτεί και την αντίστοιχη νοοτροπία, αλλά θα του κοπεί και η γκρίνια που τόσο έμαθε να αγαπά. Και μην κάνει κανένα αστείο και πατήσει το ποδάρι του σε κανένα Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί θα έχει άλλα. Ομορφότερα. 


στο β’ μέρος:
- Big Brother Corporation
- Στο ένα κανάλι θα δούμε τη Λάσι
- Ο Ρίκι και ο Ερρίκος
- Οι αδιάφθοροι
- Με τη σφραγίδα του BBC

σύντομα (λέω)
Facebook Twitter Twitter

2 σχολια:

aeroplanaki είπε...

Θαλασσογραφία. Α λα Τέρνερ. Φύσα αγέρι;

embrio είπε...

Δεν πα να έχεις μόνο γραμμόφωνο? Θα τους πληρώσεις, τουλ. θα γλιτώσεις να τους ακούς...

ΜΙΛΑΡΕΣΥ

Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.