“Un bon croquis vaut mieux qu’un long discours” είχε πει κάποτε ο Ναπολέοντας - και πόσο δίκιο είχε. Γιατί αν είχε βρει έναν τρόπο να σκιτσογραφήσει τη ρήση του, δεν θα υπήρχε λόγος να μεταφραστεί σε 6 χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες για να γίνει παγκοσμίως γνωστή. «Ένα καλό σκίτσο είναι καλύτερο από έναν μακρύ λόγο» θα σκέφτηκε και ο Μάνα Νεγεστάνι το 1998, όταν πρωτοβάλθηκε να εκφράσει με εικόνες όσα τον εμπόδιζε να πει η ανελευθερία λόγου της πατρίδας του. Τα εκπληκτικής σύλληψης σκίτσα από το Ιράν, οι σκέψεις δικές μας.
...ένα δηλητηριώδες...
...και το αγαπημένο μου
Το 2006, ένα σκίτσο του στην παιδική έκδοση της εφημερίδας Ιράν προκάλεσε τον ξεσηκωμό εθνικιστών Αζέρων. Μετά τις ταραχές που ακολούθησαν, ο Νεγεστάνι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας συνελήφθησαν, ενώ η εφημερίδα αναγκάστηκε να διακόψει την έκδοσή της. Στο σκίτσο, ένας πιτσιρικάς λέει τη λέξη «κατσαρίδα» στα περσικά με πέντε διαφορετικούς τρόπους, με την κατσαρίδα να απορεί στα Αζέρικα: «Τι;». Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Νεγεστάνι ανήκει στη μειονότητα των Αζέρων, που απαρτίζουν το 25% του πληθυσμού του Ιράν.
Τέλος, ένα βίντεο από την έκθεση σκίτσων του στο πανεπιστήμιο της Καλσρούης το 2010, με μουσική υπόκρουση το "Τραγούδι για την Ενοποίηση της Ευρώπης" του Zbigniew Preisner από την ταινία "Τρία Χρώματα: Μπλε" του Κισλόφσκι.
Links:
Iran newspaper cockroach cartoon controversyIranian paper banned over cartoon
Iran Cartoonist: Mana Neyestani
4 σχολια:
Απίστευτος.. Και το φοβερότερο είναι, νομίζω, πως τα ίδια σκίτσα μπορούν να σημαίνουν το ίδιο και σήμερα για άλλους λαούς..
Οτι και να πει κανείς θα υπολείπεται των σκίτσων του. Οπότε, απλά ευχαριστώ! :-)
όταν υπάρχει δύναμη έκφρασης και ορμή σκέψης δεν υπάρχει διάσταση ή οποιοδήποτε άλλο καθεστώς που να τα περιορίζει. ευχάριστα συγκλονιστικός ο αγαπητός σκιτσοφρενής
Το σκίτσο είναι εκπληκτικό μέσο έκφρασης, μπορείς πολύ περιεκτικά να πεις αυτό που θέλεις με τρόπο που να μη χρειάζεται επεξήγηση και -σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν- μετάφραση. Όσο για τον συγκεκριμένο, είχα δει κάποια σκίτσα του κατά καιρούς, αλλά δεν τον γνώριζα. Για την τεχνική του και το πως βγάζει αυτό που θέλει να πει, δεν έχω λόγια.
ΜΙΛΑΡΕΣΥ
Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.